De archieven van de ANDB en de ADB

Het ANDB-archief

Het IISG bewaart het archief van de ANDB dat met behulp van een Metamorfoze subsidie volledig is gedigitaliseerd.

Naast de gebruikelijke vergaderstukken zitten er in dit archief veel treffende 'documents humains' , zoals leerlingkaarten met biografische gegevens van diamantbewerkers in opleiding; lidmaatschapskaarten van met biografische gegevens en adressen van diamantbewerkers of blije ansichtkaarten van vakantie vierende leden aan voorzitter Henri Polak.

Het archief bevat ook de formulieren – inclusief pasfoto’s - die diamantbewerkers in 1941 invulden om voor een tijdelijke vrijstelling in aanmerking te komen. 

Link naar gedigitaliseerd archief: https://hdl.handle.net/10622/ARCH00210

Het ADB-archief

Het AMSAB-ISG Instituut voor Sociale Geschiedenis in Gent beheert het archief van de Algemene Diamantbewerkersbond van België (ADB). Het archief geeft een goed beeld van de werking van het bondsbestuur, de bondsraad, de Rijksverlofkas voor Diamant, het Paritair Comité en Zonnestraal (de instelling van de bond voor zieke, meestal tuberculeuze, diamantbewerkers) met hiaten voor de periodes 1897-1904 en 1917-1943. Het bevat documenten met betrekking tot de contacten met het ABVV- gewest Antwerpen en de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening, de Hoge Raad voor Diamant en de ministeries. Verder werd een uitgebreide (inmiddels gedigitaliseerde) ledenadministratie bewaard, evenals twee inschrijvingsboeken (1932-1938) van leerling-diamantbewerkers met pasfotootjes.

Link naar de archiefinventaris: http://hdl.handle.net/10796/40C247C7-3815-49E3-9EFA-3258AD9A28E1

Wereldverbond van Diamantbewerkers

De ANDB en ADB sloegen begin twintigste eeuw de handen in elkaar voor de oprichting van het Wereldverbond van Diamantbewerkers. Het Wereldverbond heeft enige tijd in Saint-Claude in de Jura zijn hoofdkantoor gehad. Een groot deel van de archieven van het Wereldverbond (lliance Universelle des Ouvriers Diamantaires )  ligt in St Claude en is inmiddels gedigitaliseerd door La Fraternelle in Saint-Claude en digitaal te raadplegen op de website van Amsab-ISG.

Link naar het gedigitaliseerde archief van de AUOD: http://hdl.handle.net/10796/6053A40C-E53C-479A-8B36-CE39FBDA7CA6

Miniatuurvoorbeeld