Levensverhalen

Lees de levensverhalen van een aantal ANDB- en ADB leden en bestuurders

Content in “Levensverhalen”

Louis Gans

Louis Gans

Louis Gans wordt op 29 november 1871 geboren als zoon van Mozes Meijer Gans en Louisa Gans Polak. Het gezin woont ten tijde van Louis’ geboorte in de Rapenburgerstraat 108 II voor. Zijn vader is diamantzetter, zelf wordt Louis diamantklover. Overigens wordt Louis geboren als Levie en staat zo ook officieel ingeschreven bij de ANDB, zelf noemt hij zich Louis en zo noemt iedereen in de bond hem ook.

Salomon Kleerekoper in 1922. Vreemdelingendossier, Felix Archief Antwerpen, inventarisnummer 1120#295

Salomon Kleerekoper

Salomon Kleerekoper is een van de weinige joodse diamantbewerkers die de oorlog hebben overleefd en die in 1945 hun oude beroep weer oppakken. Pas op zijn 74ste gaat Salomon met pensioen, hij heeft dan een lange carrière in het vak en in de Bond achter de rug.

Catharina de Levita-Godefroi

Catharina de Levita-Godefroi

Catharina Godefroi wordt op 24 mei 1892 in Amsterdam geboren. Ze volgt de opleiding tot briljantsnijdster, wordt lid van de ANDB en ontwikkelt zich tot een actief Bondslid.

Ger Schmook

Ger Schmook

Ger (eigenlijk Gerard) Schmook komt op 17 augustus 1898 in de Antwerpse herberg ‘De drij kauwen’ ter wereld. Als hij vier is, sterft zijn vader aan TBC. Hij groeit op bij zijn grootouders in Mortsel.

Romi Goldmuntz

Romi Goldmuntz

Romi Goldmuntz wordt op 8 juli 1882 in Krakau (Galicië), toen Oostenrijk, geboren. Hij groeit op in een gezin met acht kinderen. Als hij twee is, besluiten zijn ouders naar Antwerpen te emigreren.

Pierre-Louis Van Berckelaer

Pierre-Louis Van Berckelaer

De man die van de Algemene Diamantbewerkersbond van België (ADB) een sterke organisatie zou maken, Pierre-Louis (roepnaam Louis of Lodewijk) Van Berckelaer wordt op 15 mei 1872 in Antwerpen geboren.

Israël Akkerman als pionier bij Hashomer Hatzair van Antwerpen (CegeSoma, Brussel)

Piet Akkerman

De Algemene Diamantbewerkersbond van België is een van de eerste Belgische vakbonden waarin communisten enige invloed verwerven. Leider van die communistische tendens binnen de ADB is Israël ‘Piet’ Akkerman, geboren in Antwerpen op 22 juni 1913 als tweede zoon van Oost-Europese joodse migranten.

ANDB | levensverhalen | Betje en Sophie Lazarus

Betje en Sophie Lazarus

Betje Lazarus wordt in Amsterdam geboren op 27 maart 1870. Ruim twee jaar later wordt haar zus Sophia (Sophie) geboren.  Over hun de schoolopleiding weten we niets, ook weten we niet van wie ze het diamantvak hebben geleerd, wel weten we dat mooi, verzorgd Nederlands schrijven geen probleem voor hen is. Beiden worden roosjessnijdster. 

ANDB | levensverhalen | Joseph Roselaar

Joseph Roselaar

Joseph Roselaar is zeventien als hij in 1906 klaar is met zijn opleiding tot briljantslijper. Joseph woont op de Nieuwe Prinsengracht. Hij is de zoon van Salomon Roselaar, briljantslijpersknecht.