Levensverhalen

Nieuw: luister naar ANDB levensverhalen in de podcast Verhalen van De Burcht

 

Lees de levensverhalen van een aantal ANDB- en ADB leden en bestuurders.

Content in “Levensverhalen”

Henri Polak

Henri Polak

Henri Polak wordt op 22 februari 1868 geboren als zoon van Moses Polak, diamantslijper en juwelier, en Marianna Smit. Hij zal een halve eeuw lang betrokken zijn bij het politieke en  maatschappelijke leven van zijn tijd. Als voorzitter van de ANDB - een functie die hij ruim 45 jaar vervult - is hij het meest invloedrijk.

ANDB | levensverhalen | Betje en Sophie Lazarus

Betje en Sophie Lazarus

In december 1895 gaan Betje en Sophie samen naar een openbare vergadering van de ANDB.  Die vergadering is belegd om tot dan toe ongeorganiseerde diamantbewerkers tot vakorganisatie te bewegen. Roosjessnijders en snijdsters behoren ook tot die groep.

 

Jan van Zutphen

Jan van Zutphen

Jan van Zutphen wordt op 7 oktober 1863 geboren in Utrecht en groeit op in de Amsterdamse volksbuurt Kattenburg. Na de lagere school wordt hij timmermansleerling en bezoekt de avondschool om projectietekenen, Nederlands en geschiedenis te leren.

Louis Gans

Louis Gans

Louis Gans wordt op 29 november 1871 geboren als zoon van Mozes Meijer Gans en Louisa Gans Polak. Het gezin woont ten tijde van Louis’ geboorte in de Rapenburgerstraat 108 II voor. Zijn vader is diamantzetter, zelf wordt Louis diamantklover. Overigens wordt Louis geboren als Levie en staat zo ook officieel ingeschreven bij de ANDB, zelf noemt hij zich Louis en zo noemt iedereen in de bond hem ook.

Salomon Kleerekoper in 1922. Vreemdelingendossier, Felix Archief Antwerpen, inventarisnummer 1120#295

Salomon Kleerekoper

Salomon Kleerekoper is een van de weinige joodse diamantbewerkers die de oorlog hebben overleefd en die in 1945 hun oude beroep weer oppakken. Pas op zijn 74ste gaat Salomon met pensioen, hij heeft dan een lange carrière in het vak en in de Bond achter de rug.

Antoine Tokatlian

Antoine en Simon Tokatlian

De broers Antoine en Simon Tokatlian worden aan het eind van de negentiende eeuw geboren in Istanbul, in het huidige Turkije dat tot 1918 deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk. De Tokatlians zijn Armeniërs die hoe langer hoe minder gewenst zijn in Turkije.

Suze Frank, foto uit NIW 19-09-1980

Suze Frank

Suze Frank wordt op 17 juni 1907 geboren als dochter van Samuel Frank en Sara Lopes Cardozo. Vader Samuel is briljantslijpersknecht en ook moeder Sara werkt tot haar huwelijk als diamantbewerkster.

Catharina de Levita-Godefroi

Catharina de Levita-Godefroi

Catharina Godefroi wordt op 24 mei 1892 in Amsterdam geboren. Ze volgt de opleiding tot briljantsnijdster, wordt lid van de ANDB en ontwikkelt zich tot een actief Bondslid.

Ger Schmook

Ger Schmook

Ger (eigenlijk Gerard) Schmook komt op 17 augustus 1898 in de Antwerpse herberg ‘De drij kauwen’ ter wereld. Als hij vier is, sterft zijn vader aan TBC. Hij groeit op bij zijn grootouders in Mortsel.

Romi Goldmuntz

Romi Goldmuntz

Romi Goldmuntz wordt op 8 juli 1882 in Krakau (Galicië), toen Oostenrijk, geboren. Hij groeit op in een gezin met acht kinderen. Als hij twee is, besluiten zijn ouders naar Antwerpen te emigreren.

Pierre-Louis Van Berckelaer

Pierre-Louis Van Berckelaer

De man die van de Algemene Diamantbewerkersbond van België (ADB) een sterke organisatie zou maken, Pierre-Louis (roepnaam Louis of Lodewijk) Van Berckelaer wordt op 15 mei 1872 in Antwerpen geboren.

Israël Akkerman als pionier bij Hashomer Hatzair van Antwerpen (CegeSoma, Brussel)

Piet Akkerman

De Algemene Diamantbewerkersbond van België is een van de eerste Belgische vakbonden waarin communisten enige invloed verwerven. Leider van die communistische tendens binnen de ADB is Israël ‘Piet’ Akkerman, geboren in Antwerpen op 22 juni 1913 als tweede zoon van Oost-Europese joodse migranten.